Друштво Свети Сава – Добродошли!

Драги Светосавци,

Поштовани ученици, родитељи, наставници и професори!

Размотривши читав низ објективних и техничких препрека које су настале ширењем пандемије као и последице које погађају и рад Друштва, Управа Друштва „Свети Сава“ је на електронскoj седници одржаној 19-20. новембра 2021. године одлучила да се ни у 2021. години не расписује Светосавски књижевни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре за школску 2021/2022. годину, односно за јануар 2022. године.

Уз наду да ћемо сви убрзо дочекати крај пандемије и, уз помоћ свих дародаваца и доброчинитеља који подржавају рад Друштва, интензивирати његов рад на опште добро, управа Друштва свим ученицима, родитељима и наставницима жели добро здравље и успеха у школовању и раду.

У Београду, 25. новембра 2021. године
Друштво „Свети Сава“

sava
Поштовани посетиоци, добродошли на презентацију Друштва "Свети Сава", најстаријег активног српског грађанског друштва. Ове, 2019. године, навршило се 133 годинe нашег постојања и рада и 25 годинa од послератне обнове, о Савиндану 1994. године у Народној билиотеци Србије.

Наши циљеви су ширење просвете и културе, неговање "националног осећања врлине" и вредности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу.

Наши задаци су издавање пригодних књига, годишњег часописа БРАТСТВО, сарадња са школама и црквама, организовање редовног Светосавског конкурса за ученике основних и средњих школа у Србији, Српској, региону и расејању, ширење пододбора Друштва у Србији и српској дијаспори.

Наша жеља је стварање могућности за стипендирање српске омладине из земаља ван Србије.

Наша нада је реституција велике имовине Друштва, што би омогућило испуњење ових, па и многих других циљева и задатака.

Ми смо световно Друштво, група интелектуалаца различитих занимања и за наш рад не примамо никакву надокнаду, осим задовољства што можемо да будемо од користи нашем народу.

О томе које личности воде Друштво, као и о свему шта оно ради, можете се детаљније обавестити на страницама ове презентације.

Позивамо вас, где год да живите, да нам помогнете у нашем прегнућу - учлањењем, активношћу, куповином наших издања, добротворним прилогом, или на било који други начин за који мислите да би био од користи за Друштво, а самим тим и за српску заједницу у земљи и ван ње.

Актуелности

Дешавања, конкурси, промоције...

Други о нама

Видео галерија

Најзанимљивији кадрови
Светосавска химна
Патријарх на слави Друштва
Светосавске свечаности 2014.
ПРЕПОРУЧУЈЕМО:

Овде можете преслушати емисију Радио Београда 1: "Код два бела голуба", посвећене Друштву "Свети Сава". Ta једночасовна емисија представља изузетно успело радијско остварење које сликовито говори о историјату Друштва, прожето лепом музиком.

Обим целе емисије је око 55 МБ у mp3 формату, тако да њено скидање траје нешто дуже, али смо уверени да ће се тај труд свакоме исплатити изванредним утиском који оставља овo вредно медијско остварење, које ћете пожелети да сачувате и чујете поново у тренуцима oдмора.
Посебно препоручујемо школама да емисију представе ученицима на часовима посвећеним српској култури и традицији, као и српским радиостаницама у дијаспори, убеђени да ће њихови слушаоци умети да цене овај прилог Првог програма Радио Београда.
Критику ове емисије из пера Рашка В. Јовановића, објављену у "Политици" 18. августа 2008. године, заједно са именима њених аутора, можете наћи на овом сајту, на страници "Други о нама".
УЖИВАЈТЕ!

Заинтересовани за старе, предратне бројеве "Браства", као и првих седам бројева послератног "Братства", могу приступити њиховом садржају преко следећих линкова:

digitalna.nb.rs/sf/NBS/Novine_i_casopisi и www.digitalna.nb.rs/sf/Serbia-Forum

Награде

Награде које је Друштво Свети Сава примило:

orden-sv-save

Српска православна црква одликовала је у суботу, 5. новембра 2011. године Друштво „Свети Сава“ у Београду орденом Светога Саве другога реда, поводом 125-годишњице постојања и рада овог најстаријег активног српског грађанског удружења.
Орден је председнику Друштва Душану Зупану уручио викарни епископ ремезијански Андреј Ћилерџић, изасланик Патријарха српског Иринеја на свечаној академији у Народном позоришту у Београду.

zl-beocug-plaketa

Друштво „Свети Сава“ добитник је угледне награде „Златни беочуг“, која се додељује установама и појединцима као признање за трајни допринос култури Београда. Заједно са још низом појединаца, истакнутих уметника, културних радника, као и са једним бројем најпознатијих културних установа, Друштву је награда за 2009. годину уручена за активности чији је ниво високо оцењен, као важан допринос друштвеном напретку Београда, Србије и српског народа.

Пријатељи Друштва

biblioteka
nb-srbije

Контактирајте нас

Адреса
Скерлићева 12 Београд, Србија
Контакт
E-mail: info@sveti-sava.org.rs Телефон: +381 (0)64 538 87 46

    Ваше име*:

    Ваша е-пошта*:

    Наслов поруке:*

    Ваша порука

    captcha